Het liep anders..

Op 1 april meldde REF/Eneco dat de laatste hand werd gelegd om de windturbines startklaar te maken. De testfase waarin de windturbines duurzame energie gaan produceren zo daarna van start gaan. Tijdens deze fase worden alle systemen van de windturbine ingeregeld en eventuele storingen opgelost. Afhankelijkvan wat de storingen zijn kan dit een aantal weken duren. De turbines draaien op hun gebruikelijkemanier en wekken direct al groene stroom op. Doel van deze fase is om de windturbines storingsvrij in bedrijf te laten gaan.

Dat is dus allemaal anders gegaan. Een storm zorgde voor schade aan een aantal turbines. Onderdelen waren niet direct beschikbaar. Daar bovenop werden wereldwijd alle windturbines van ”ons” type gehackt. De fabrikant koos ervoor geheel nieuwe software te laten installeren op al die turbines. Een enorme klus die veel tijd kost. Wanneer de testfase daadwerkelijk start is nog niet bekend.