ALGEMEEN DAGBLAD 8 JUNI 2022 TEKST DÉNIS VAN VLIET FOTO JEFFREY GROENEWEG

Dreigen in de Hoeksche Waard Groningse toestanden nu de Russische leider Vladimir Poetin de gaskraan naar Nederland grotendeels heeft dichtgedraaid?

Gasbedrijf NAM bezweert dat er geen extra gas uit de Hoeksche bodem zal worden gewonnen om het tekort op te vangen. Het risico op gasbevingen blijft dus ongewijzigd, ook al is niet iedereen daar gerust op. De vier gaswinningsvelden in de Hoeksche Waard – ze zijn veel kleiner dan die in Groningen – liggen respectievelijk bij Numansdorp, Heinenoord, Mijnsheerenland en Oud-Beijerland. Die laatste sluit – althans, dat was de belofte van gasbedrijf NAM voordat de Russen Nederland begin deze week grotendeels van het gas afsloten – in 2023.

Op de vraag of de gascrisis gevolgen heeft voor de Hoeksche Waard, antwoordt een woordvoerster van de gemeente: ,,Tot nu toe hebben wij geen signalen ontvangen van de NAM dat het langer gaat duren of dat er meer opgepompt gaat worden.”De NAM bevestigt dit, maar voor GroenLinks-raadslid Tania Heimans is dat geen keiharde garantie. ,,Over Groningen heeft de NAM ook dingen beweerd die achteraf tóch net even iets anders lagen.”

Begrijp Heimans niet verkeerd, ze wil niet dat de velden per direct sluiten of dat Hoeksche Waard morgen al van het gas afgaat. ,,We moeten realistisch zijn: dat kan niet. Maar ik wil wel weten wat daar op die velden nu precies gebeurt en wat de gevolgen op lange termijn zijn als het tekort aanhoudt. Voordat ik mijn opinie vorm, wil ik die informatie. De bodem daalt in de Hoeksche Waard al hard. Heeft die gaswinning daar invloed op en ja, hoeveel? We weten het domweg niet.”

Het raadslid heeft zich in het gasdossier vastgebeten nadat ze er bij toeval achter kwam dat er in de Hoeksche Waard gas wordt gewonnen: een medewerker van de NAM was niet ver van haar dijkhuisje in Maasdam bezig met een onderzoek naar bodemdaling.

,,Ik heb toen – nog voor de oorlog in Oekraïne – raadsvragen gesteld. De antwoorden waren in de trant van ‘de NAM boort naar gas en houdt alles netjes in de gaten’. Niet echt bevredigend. Actief wordt de gemeente niet geïnformeerd. Ik begrijp dat we bij de NAM een informatiesessie voor raadsleden kunnen aanvragen; ik heb de griffie gevraagd of we dit op korte termijn kunnen regelen.”

Rusland heeft de gaskraan naar Nederland dichtgedraaid omdat de Nederlandse gasimporteur GasTerra weigert de rekening in roebels te betalen. Dat eisten de Russen, in een poging de koers van de Russische munt te ondersteunen. GasTerra vindt dat onethisch: het Poetin-regime heeft de gasroebels hard nodig vanwege de oorlog tegen Oekraïne. Meteen na de gasboycot gingen in de landelijke politiek stemmen op om meer gas uit Nederlandse bodem op te pompen.

Volgens Hein Dek van de NAM is het niet mogelijk uit de Hoeksche velden meer op te pompen dan nu, zelfs als het bedrijf dat al zou willen. ,,Uit de kleine velden die nu in productie zijn wordt al ‘optimaal’ geproduceerd, er bestaat geen mogelijkheid om de productie op te voeren met de bestaande locaties en putten. De gaswinning in Zuid-Holland zal dan ook niet toenemen als gevolg van de huidige situatie in Oekraïne en Rusland. Wat NAM wel kan doen is de gasproductie zo lang als mogelijk op een optimaal niveau houden, en dat is precies wat wij doen.”

Warm water

Terug naar Heimans. Zij pleit ervoor gemeentebreed een discussie te beginnen over hoe om te gaan met het Hoeksch gas en wat de gemeente kan doen om het gasverbruik terug te dringen. ,,Als het om gas gaat, is iedereen stil. Alsof het iets is dat er altijd was en zal zijn.”

Voorzitter Piet Jansen van HWDuurzaam, die zich inzet voor vergroening van de Hoeksche Waard, sluit zich daarbij aan. ,,We moeten ook nadenken wat we willen met die velden als ze eenmaal leeg zijn. Wie weet is het mogelijk ze te verdiepen en daar warm water op te pompen waarmee duurzame energie kan worden opgewekt.”